Vernepleieren utfører miljøarbeid, habiliterings- og rehabiliteringsarbeid sammen med mennesker med fysiske, psykiske og/ eller sosiale funksjonsvansker, som ønsker og har bruk for slike tjenester.
Hva gjør en Vernepleier
Vernepleiere er spesielt knyttet opp mot tjenestene til personer med utviklingshemning, men yter også tjenester overfor andre brukergrupper, som mennesker med fysisk funksjonshemming, psykiske lidelser, rusproblemer og aldersdemens. Felles for disse gruppene er at de trenger bistand til mestring av dagliglivet.
Vernepleieren skal legge til rette for økt livskvalitet. Sosial støtte og veiledning er sentralt, slik at brukerne selv styrer sin hverdag og tar de valg som er viktige for sitt liv. Vernepleieren har ulike arbeidsoppgaver, i hovedsak innenfor direkte arbeid med brukere.
Vanlige arbeidsoppgaver for vernepleieren:
- råd og veiledning til kollegaer og samarbeidspartnere
- administrasjon og ledelse
- undervisning, fagutvikling og forskning.
- vernepleieren er ofte involvert i utarbeidelse og oppfølging av IP sammen med brukerne.
Du må ha autorisasjon for å jobbe som vernepleier. Dette får du gjennom Statens autorisasjonskontor for helsepersonell.
Passer du som Vernepleier?
Vernepleiere jobber i tett kontakt med mennesker med spesielle behov og må like å omgås mennesker. Det er viktig å være god til å kommunisere med både brukere, pårørende og andre fagfolk.
Hvor jobber en Vernepleier?
Som vernepleier arbeider du hovedsakelig innenfor ulike deler av helse- og sosialsektoren. Det kan være med hjemmebaserte tjenester, i habiliteringstjenesten/spesialisthelsetjenesten, på alders- og sykehjem eller spesielle institusjoner. Vernepleiere jobber også i barnehager og skoler. Noen arbeider også i privat sektor.
Utdanning til Vernepleier
Vernepleierutdanningen er en 3-årig helse- og sosialarbeiderutdanning på høgskolenivå. Fullført studium gir bachelorgrad.