En nevrosykepleier er sykepleier med spesialisering innen behandling av sykdommer i hjernen og nervesystemet.
Hva gjør en Nevrosykepleier
Nevrosykepleiere er videreutdannede sykepleiere med spesialisering innen behandling av sykdommer i hjernen og nervesystemet.
Nevrosykepleierens spesialkompetanse omfatter:
- sykdomsforløpet ved nevrologiske lidelser
- hvordan pasienter med nevrologiske lidelser opplever sin sykdom
- ulike behandlingstilbud for mennesker med nevrologiske lidelser
Som nevrosykepleier er du med på å behandle en rekke lidelser tilknyttet hjernen og nervesystemet, deriblant epilepsi, hjernedrypp, hjerneslag, hjernesvulster, hodepine og ansiktssmerter, hukommelsessvikt og demens, multippel sklerose og søvnsykdommer.
Som sykepleier har du generelt bred kompetanse i praktisk medisinsk arbeid. De konkrete arbeidsoppgavene du har kan variere ut fra de forskjellige arbeidsstedene, primæroppgavene på institusjonen du jobber, og spesialiseringen du har.
Yrket kan også omtales som nevrokirurgisk sykepleier. Nevrosykepleiere er en av flere typer spesialsykepleiere.
Passer du som nevrosykepleier?
En nevrosykepleier jobber som oftest med flere grupper helsepersonell, og må ha gode samarbeidsegenskaper og evne til å kommunisere. Du må ha god faglig innsikt, opptre med ro i kaotiske situasjoner og ha evne til å formidle et budskap på en klar, korrekt og effektiv måte. I jobben blir det brukt høyteknologisk utstyr, og det er viktig å kunne utnytte disse optimalt.
Hvor jobber en nevrosykepleier?
Nevrosykepleieren kan arbeide med nevrologiske lidelser i sykehus på medisinske og kirurgiske avdelinger, i primærhelsetjenesten og innenfor andre relevante helsetjenestetilbud.
Utdanning til nevrosykepleier
Sykepleierutdanningen er en treårig grunnutdanning, det vil si en bachelorgrad, som er tilgjengelig ved en rekke høgskoler i Norge. Undervisningen finner sted både gjennom teoretisk undervisning, observasjon og praksis. Ved enkelte høgskoler er det også mulighet for å ta studiet på deltid. Studieforløpet strekker seg da over fire år.
De fleste sykepleierhøgskoler har et internasjonalt studietilbud som gir mulighet for deltakelse i studentutveksling og kortere studentkurs innen Norden, Europa, USA og Australia.
Spesialisering som nevrosykepleier gjennomføres etter godkjent sykepeierutdanning. Dette tilbys ved flere utdanningsinstitusjoner.
Opptakskrav
For å kunne utdanne deg til sykepleier må du ha generell studiekompetanse eller realkompetanse.
Opptakskravet for å bli nevrosykepleier er autorisasjon som sykepleier. Andre opptakskrav som for eksempel krav om praksis kan variere.
Etter- og videreutdanning
Forskjellige muligheter for videreutdanning tilbys ved en rekke utdanningsinstitusjoner, og som sykepleier har man mange muligheter for fordypning. Et eksempel er videreutdanning innenfor personalledelse.