Som kystskipper har du det overordnede ansvaret over en mindre båt. Kystskippere jobber på mindre fartøy langs hele kysten.
Hva gjør en Kystskipper
Som kystskipper har du det overordnede ansvaret over en mindre båt, som for eksempel en fiskebåt. Dette innebærer blant annet ansvaret for mannskapets miljø og sikkerhet, vedlikehold, kontroll av båten og båtens utstyr.
På mindre fartøy er det vanlig at skipperen utfører oppgaver som vanligvis blir utført av flere personer på større skip. Kystskipperen har kjennskap til havområdene, havstrømmene og fiskens bevegelsesmønster. Kystskipperen bistår også i salg av fangsten.
Vanlige arbeidsoppgaver for en kystskipper:
- navigere og føre fartøyet
- sørge for miljø og sikkerhet for mannskapet
- radiokommunisere med andre fartøy, myndigheter og kjøpere
- vedlikeholde båten, maskiner og utstyr
- delta i fangst eller andre operasjoner
Passer du som kystskipper?
Som kystskipper må du ha teknisk innsikt, da det er mye høyteknologisk utstyr om bord som må betjenes og i verste fall repareres. Du bør ha evnen til å utføre flere arbeidsoppgaver på samme tid. Kystskipperen må også ha god helse, godt syn og god hørsel.
Hvor jobber en kystskipper?
Kystskippere jobber på mindre fartøy langs hele kysten. Enkelte båter reiser forholdsvis langt til fangstfelt og salgsledd. Fiskeri er regulert i sesonger på ulike fiskeslag som lever i ulike havområder, så det er en stor geografisk variasjon på arbeidsplassen i løpet av året.
Utdanning til kystskipper
For å bli kystskipper, trenger du kystskippersertifikat D 5. Sertifikatet kan du ta via kurs etter videregående opplæring med oppnådd generell studiekompetanse. Ulike maritime, mekaniske og tekniske videregående utdanninger gir et godt utgangspunkt for yrket.
Videreutdanning
Kystskippere er i løpet av et arbeidsår innom mange ulike fagområder som: ledelse, miljø og sikkerhet, økonomi, samt ulike tekniske og mekaniske fag. Kystskippere har spesielt god bakgrunn for å utdanne seg videre innenfor maritime fag ved teknisk fagskoler eller høgskoler.