Kardiologer er leger med spesialisering på hjertet og sykdommer relatert til hjertet. Som kardiolog må du arbeide nøyaktig og behandle hver pasient så objektivt som mulig.
Hva gjør en Kardiolog
Kardiologi er læren om hjertet og hjertesykdommer. En kardiolog er en lege med spesialisering innenfor det medisinske feltet kardiologi.
Når pasient eller lege har mistanke om hjerteproblemer blir pasienten sendt til en kardiolog.
Vanlige arbeidsoppgaver for kardiologen:
- undersøke symtomer som kan tyde på hjertesykdom
- studere røntgenbilder i samarbeid med en radiolog
- stille diagnose
- behandle sykdommer i hjerte og funksjoner rundt hjertet
- gi råd og veiledning til pasienter
- gjøre administrativt arbeid
- oppdatere seg på ny forskning innenfor feltet
Kardiologer har et spesielt ansvar for å motivere mennesker til å slutte å røyke, trene regelmessig og spise sunt. Dette vil resultere i et sunnere hjerte, og bedre helse generelt.
Kardiologen behandler for eksempel hjerteinfarkt, hjertefeil og alvorlig hjerterytmeforstyrrelser. Noen kardiologer har mindre kontakt med pasienter, og er i perioder engasjert for å drive forskning.
Passer du som kardiolog?
For å kunne arbeide som lege må du være interessert i å hjelpe mennesker, og du må ha gode kommunikasjonsevner. Du må være innstilt på å holde deg oppdatert i forhold til medisinsk og teknologisk utvikling, og du må ha evne til å se hver pasient som et individ. Som lege må du også kunne takle eventuelle krisesituasjoner.
Hvor jobber en kardiolog?
Kardiologer arbeider på sykehus, offentlige og private klinikker og på universiteter som forelesere og forskere.
Utdanning til kardiolog
For å bli kardiolog kreves det fullført medisinutdannelse med ytterligere spesialisering på minimum fem år. Ett av årene under spesialiseringkan brukes på forskning. Tillegsutdanningen tas mens du er praktiserende lege.
Yrkesstudiet i medisin er et seksårig universitetsstudium som er tilgjengelig ved universitetene i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø. Studentene er gjennom hele studiet jevnlig i kontakt med pasienter, og det legges vekt på at praksisen skal være så allsidig som mulig. Etter endt studietid følger en obligatorisk turnusperiode 1 1/2 år.
Sjekk Opptakssentralen Medisin
Opptakskrav
Søkere til medisinstudier må ha generell studiekompetanse med realfag, og det stilles krav til gode karakterer. Alle universitetene har forskjellige kvoteordninger på medisinstudiene, så opptakskravene kan variere fra sted til sted. Nye regler sier også at du kan få opptak på grunnlag av relevant erfaring, så det er lurt å sjekke opptaksreglene ved de aktuelle studiestedene.