Den typiske jordmor jobber ved fødeavdelinger på sykehus eller på helsestasjoner.
Hva gjør en Jordmor
Jordmorutdanning i Norge bygger på sykepeleierutdanning med toårig spesialisering innen svangerskapsomsorg, fødselshjelp og kvinnehelse i tillegg.
Jordmorens hovedoppgave er å bistå kvinnene under normale svangerskap, hjelpe til under fødselen og ta seg av kvinnen og det nyfødte barnet. Jordmødre leder normale fødsler på egenhånd, og har ansvar for å tilkalle nødvendig legehjelp ved avvikende tilstander.
Vanlige arbeidsoppgaver for jordmoren:
- hjelpe til under fødsler og ta seg av moren og det nyfødte barnet
- ta imot gravide til svangerskapskontroller
- gi råd og veiledning om fysiske og psykiske forandringer i svangerskapet
- gi fødselsforberedende kurs
- gi oppfølging til mor og barn etter fødselen (amming, mors helse etter fødsel, seksualitet i barselperioden)
Jordmødre jobber også med generell kvinnehelse. Sentrale oppgaver her er gynekologiske rutinekontroller og prevensjonsveiledning. Jordmødre kan ta celleprøver fra livmorhalsen og sette inn spiral.
Jordmødre har egen autorisasjon med hjemmel i Helsepersonelloven.
Passer du som jordmor?
Jordmødre jobber med mennesker og må like å omgås folk. Evne til å vise omsorg og medmenneskelighet er viktig. Jordmoryrket krever også selvstendighet og rask reaksjonsevne. Jordmødre opplever ofte akutte situasjoner, og de må ta viktige avgjørelser på egenhånd.
Hvor jobber en jordmor?
Som jordmor kan du jobbe på ulike nivå i helsetjenesten og i privat sektor. De fleste er ansatt ved fødeavdelinger på sykehus, på mindre fødestuer, helsestasjoner eller private jordmorklinikker. Yrket åpner også for arbeidsmuligheter innen undervisning, forskning og helseadministrasjon.
Utdanning til jordmor
Jordmorstudiet er i Norge en to-årig videreutdanning for offentlig godkjente sykepleiere. I Norge tilbys studiet ved flere høgskoler.
Utdanningen fyller de internasjonale kravene for å kunne utøve jordmoryrket, samt krav i Norge for å få autorisasjon som jordmor.
Opptakskrav
Bachelor i sykepleie eller tilsvarende, autorisasjon som sykepleier i Norge og minimum 1 års yrkespraksis som sykepleier.
Videreutdanning
Det finnes mange muligheter for etter- og videreutdanning for jordmødre, blant annet videreutdanning innen ultralyddiagnostikk, ammeveiledning, akupuktur, jus og helseadministrasjon.
Videreutdanningen i ultralyddiagnostikk for jordmødre er et ettårig deltidsstudium ved Nasjonalt Senter for Fostermedisin, Kvinneklinikken, Regionsykehuset i Trondheim. For mer informasjon se UL 6001 Videreutdanning i ultralyddiagnostikk for jordmødre